Program extins de vizitare la Muzeul Apei, de la 1 iulie

Muzeul Apei din Timișoara, recent inaugurat, își extinde programul de vizitare, începând cu 1 iulie. Muzeul, situat pe Calea Urseni, nr. 26, va fi deschis publicului de miercuri până duminică, între orele 10 și 16. Accesul este gratuit.

În anul Capitalei Europene a Culturii, Muzeul Apei introduce în spațiul public un important obiectiv de patrimoniu industrial, vechea Uzină de Apă Urseni, restaurată și amenajată pentru vizitare. Proiectul de reabilitare și intervenție este o investiție a companiei regionale de apă, Aquatim, în valoare de 7,83 milioane lei (fără TVA).

Complexul muzeal acoperă o suprafață construită de circa 2.700 mp și include trei clădiri istorice în stil Secession industrial, aparținând vechii uzine, cu echipamentele tehnologice bine păstrate și puse în valoare și noul pavilion de acces, un spațiu generos și versatil, ce găzduiește expoziții temporare și diverse evenimente culturale. Trei dintre cele patru clădiri sunt accesibilizate cu dotări pentru persoane cu mobilitate redusă. Vizitatorii pot explora principalele stații de pe parcursul tehnologic al apei, forajele, filtrarea și pomparea și se pot relaxa în parcul uzinei, un spațiu verde cu alei, bazine decorative și zone de recreere.

Uzina de Apă Urseni, prima stație de tratare a apei din Timișoara, este o piesă valoroasă a patrimoniului cultural si industrial al orașului. Ea a fost dată în folosință la 1 iunie 1914 și a funcționat până în 1990. De atunci și până la transformarea în obiectiv de interes turistic și cultural, s-a aflat în conservare, clădirile și echipamentele tehnice fiind păstrate de compania de apă într-o stare foarte bună.

Fundația Aquatim, al cărei unic membru fondator este Aquatim SA, continuă demersul companiei de apă, de integrare a patrimoniului industrial în viața comunității, prin activarea Muzeului Apei și includerea sa în circuitul cultural. Fundația are în derulare, în perioada mai-decembrie a.c. proiectul Muzeul Apei - racord la rețeaua culturală a Timișoarei, ce face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara. Sunt acum în pregătire, în cadrul proiectului, un website dedicat, un festival propriu, Seri de vară la Muzeu, cu program special în două weekenduri din perioada iulie-august, incluzând ateliere pentru toate vârstele, expoziții de fotografie, vizite ghidate și concerte, o serie de ateliere pentru elevi pentru lunile de toamnă și un parcurs explicativ al clădirilor istorice.

Comunicare și Marketing Aquatim SA