Proiectele de cercetare aplicativă ale societăţii urmăresc îmbunătăţirea calităţii apei, protecţia mediului şi modernizarea tehnologiilor de proces, cu reducerea cheltuielilorde exploatare.
Studiile derulate de-a lungul timpului s-au axat pe:
• creșterea eficienţei coagulanţilor folosiţi
• monitorizarea calităţii apei din sursă în corelaţie cu procedeul de tratare aplicat
• studii de tratabilitate
• condiţionarea nămolurilor rezultate din epurare.
Proiectul „Sistem integrat pentru reducerea impacturilor şi riscurilor de mediu şi asupra sănătății umane în ciclul de utilizare al apei” (WATUSER), din cadrul Planului Național de Cercetare, Dezvoltare, Inovare II 2007-2012, s-a desfășurat în perioada 2012 - 2016. Acesta a fost coordonat de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi și avut ca parteneri societatea Aquatim, Universitatea „Politehnica” din Timişoara şi Apavital, compania de apă din judeţul Iaşi.
Obiectivul principal al proiectului WATUSER: dezvoltarea şi implementarea unui sistem integrat care cuprinde tehnologii inovative şi instrumente manageriale pentru reducerea impacturilor şi riscurilor de mediu şi asupra sănătăţii umane, cauzate de aspectele legate de calitate în ciclul complet de utilizare al apei: captarea apei, tratarea în vederea potabilizării, distribuţia şi utilizarea acesteia, colectarea și epurarea apelor uzate.
Pentru mai multe detalii despre program, accesați pagina WATUSER.
Proiectul european, denumit ICT Solutions for Efficient Water Resources Management (acronim – ICe WATER, în traducere Soluţii IT pentru gestionarea eficientă a resurselor de apă), s-a desfășurat în perioada 2012 - 2015. Alături de Aquatim, în proiect au fost implicate mai multe companii şi institute de cercetare: Siemens AG (Germania), Toshiba Research Europe Limited (Marea Britanie), Consorzio Milano Ricerche (Italia), Italdata SPA (Italia), Unesco-IHE (Olanda), Institute of Communication and Computer Systems (Grecia), K&S GmbH Projektmanagement (Germania) şi compania de apă din Milano, Metropolitana Milanese. Bugetul proiectului a fost de 4,7 milioane de Euro, din care 3 milioane nerambursabili.
Pentru Timişoara, obiectivul proiectului a fost optimizarea parametrilor de exploatare a reţelei de alimentare cu apă, prin utilizarea unei zone pilot din oraş, unde s-au montat senzori şi s-au folosit soluţii informatice inteligente.
NextGen - ”Spre o nouă generație de sisteme și servicii de apă pentru economia circulară”, durata proiectului 2018 - 2022, va propune noi modele de business și de servicii pornind de la concepte de economie circulară. Domeniu de aplicare: gestionarea nămolurilor de la stația de epurare. Suma totală alocată proiectului: 110 mii euro.
Pentru mai multe detalii despre proiect, accesați pagina NextGen.