Noutăți  »   Uzina de Apă Industrială a primit vizitatori, duminică

Uzina de Apă Industrială a primit vizitatori, duminică

Publicat la data: 2018-03-13
 
Uzina de Apă Industrială a primit vizitatori, duminică

Circa 30 de timișoreni au aflat duminică, în cadrul turului Talk the Walk TM, una dintre istoriile pierdute și regăsite ale orașului, povestea apei industriale.

Clădirea vechii uzine de apă industrială, de pe strada Frederic Mistral, nu mai funcționează din 2006. Sala Mașinilor, principala încăpere a uzinei, arată însă aproape la fel ca acum... 100 de ani, când a fost dată în funcțiune.

Cei 46.000 de locuitori ai orașului, din acea vreme, aveau apă potabilă, la robinet, din surse de adâncime. Uzina de apă industrială sau „Stabilimentul apei de stropit”, cum mai era numită, alimenta, însă, fabricile și atelierele din oraș, printr-o rețea separată de conducte, de 34 de kilometri, cu apă din Bega, ce era doar decantată. Apa industrială era folosită și la spălarea străzilor și pentru stropitul parcurilor și zonelor verzi.

O mare parte din utilajele originale sunt conservate și au funcționat de la începuturi până când uzina și-a închis porțile,... din lipsă de clienți. Acum, rolul uzinei este de a nu lăsa trecutul să alunece în uitare. Clădirea a fost amenajată pentru vizitare, cu panouri explicative, care spun povestea apei din Timișoara, însoțită de frumoase fotografii de epocă.

În incinta uzinei a fost amenajat, anul trecut, Centrul educațional Aquapic, deschis copiiilor dornici să învețe cât mai multe lucruri interesante despre apă, iar clădirea uzinei este deschisă publicului în acdrul evenimentelor organizate de Aquatim sau parteneri de-ai săi.

 
top
RSS Feed AQUATIM articolul in format pdf versiunea pentru imprimanta